Sediul Principal: Sediul principal reprezintă adresa principală a unei firme, locul unde este înregistrată legal și unde se desfășoară majoritatea activităților administrative și juridice. Este adresa comunicată autorităților și este înscrisă în actele constitutive ale firmei.
Sediul Secundar: Sediul secundar este orice alt punct de lucru al firmei, în afara sediului principal. Poate fi o sucursală, un magazin, o fabrică sau orice altă locație unde firma își desfășoară activitățile. Este înregistrat și el la autorități și este menționat în documentele oficiale ale firmei. Se mai numește, colocvial, punct de lucru.
Necesitatea de înregistrare: Ambele sedii trebuie să fie înregistrate la autorități și să fie menționate în actele firmei.
Importanța administrativă: Ambele au roluri în buna funcționare a firmei și în desfășurarea activităților acesteia.
Sediul Principal: Este centrul de comandă al firmei, locul unde se iau deciziile importante și unde se desfășoară activitățile administrative principale. Conform legii, sediul principal poate fi și un sediu fără activitate. De aceea înregistrarea lui la ONRC este mai simplă, nefiind nevoie de acordul vecinilor sau al asociației de proprietari.
Sediul Secundar: Este un loc suplimentar unde se desfășoară activități specifice, care pot varia de la producție la vânzare sau servicii. Prin definiție, la punctul delucru se desfăsoară activitatea și de aceea, înscrierea punctului de lucru la ONRC implică mai mult efort. Fie se face dovadă că punctul de lucru este eminamente un spațiu comercial (de exemplu dacă închiriezi un spațiu într-un mall) sau, dacă punctul de lucru se dechide într-un apartament, proprietarul trebuie să obțină acordul scris al asociației de proprietari respectiv al vecinilor (stânga-dreata, sus-jos)
Sediul Principal: Este adresa legală a firmei și este supus unor reglementări stricte privind fiscalitatea și administrația.
Sediul Secundar: Are, de asemenea, obligații legale, dar acestea pot fi diferite în funcție de natura activităților desfășurate la acel sediu. De cele mai multe ori, pentru că la punctele de lucru se desfășoară activități, sunt necesare avize de funcționare din partea autorităților statului (direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor, pompieri, primărie, samd)
Sediul Principal: Este unic și reprezintă punctul de referință principal pentru firma respectivă. Acesta este locul unde, de regulă, societatea este citată de către instanțe sau de către executorul judecătoresc (dacă apar popriri pentru angajați, de exemplu).
Sediul Secundar: Pot exista multiple punctre de lucru, în funcție de nevoile și extinderea firmei.
Sediul principal și cel secundar au roluri complementare în structura unei firme. În timp ce sediul principal este centrul administrativ și juridic, sediile secundare permit firmei să se extindă și să își desfășoare activitățile în diverse locații. Ambele sunt esențiale pentru funcționarea eficientă și legală a unei afaceri.