PATET.RO recomanda călduros achiziționarea unui certificat digital calificat (așanumitul QES, de la Qualified Electronic Signature).
Certificatele calificate sunt “legate” de un utilizator din punct de vedere practic si legal). Se alocă într-un mod certificat, doar în baza unei identificări prealabile a persoanei (se prezintă cartea de identitate sau pașaportul, se face o sesiune video de confirmare că cel care depune cererea și prezintă documentele de identificare este chiar titularul certificatului). Certificatele sunt legate, de asemenea, de adresa de email pe care doar titularul o cunoaște si la care, in teorie, doar acesta are acces. In anumite situații certificatul este legat si de un număr de telefon care de asemenea, se poate presupune în mod rezonabil că este in posesia titularului. Certificatele se pot folosi doar daca utilizatorul cunoaște PIN-ul certificatului (care nu se dezvăluie decât titularului, iar titularul are obligația legală să nu îl dezvăluie unor terți).
Daca optați pentru un certificat pe token (vă recomandăm) acest dispozitiv fizic va fi doar în posesia dvs. Prin urmare o astfel de semnătură garantează terților (de ex autorităților statului) ca un document semnat cu certificatul calificat reprezintă într-adevăr un act de voință al titularului certificatului.
Odată semnat, respectivului document îi vor fi atașate un cifru extrem de greu de spart care va garanta cititorilor/primitorilor documentului faptul că asupra documentului nu s-au făcut modificări ulterior semnării… practic, orice primitor al documentului respectiv (contract, factură, declarație) va înțelege (legea îl obliga în acest sens) că are de a face cu un document autentic.
Din punct de vedere legal, în Romania, Uniunea Europeana si, de altfel în majoritatea țărilor lumii, aceste documente au aceeași valoare ca o semnătură olografă aplicată de către titular pe un document în format hârtie, în fata autorității statului respectiv. Nu mai trebuie sa mergeți la ONRC sau la Primărie sa stați la coada ca sa semnați cererile pe care le depuneți in fata funcționarului de la ghișeu, ci puteți sa semnați documentele respective de acasă si sa le transmiteți prin email. Mult mai simplu si mult mai puțin costisitor ca timp
Puteți descărca aceste informații într-un document web care conține inclusiv câtre video-uri explicative